1940.9.10. Strachoňovice-D.Vilímeč

05.11.2012 20:32

Dornier Do-17

(ilustrační obrázek Do-17)

 

            Dne 9.10.1940 v poledních hodinách za husté mlhy došlo k pádu německého letadla do malého lesíku mezi obcemi Strachoňovice a Dolní Vilímeč. Dopad letícího stroje byl pozorován několika očitými svědky,kteří v tu dobu pracovali na blízkém poli.

            Jednalo se o letoun Dornier Do-17,(zatím nezjištěné verze), trupové znaky: CE+AQ WNr.2119,náležící k speciální přeškolovací škole KFS 2 Hörsching (Kampffliegerschule 2 Hörsching) u Lince(rakousko).Letadlo odtud pravděpodobně provádělo výcvikový let.Příčina pádu je velká neznámá,lze jen usuzovat na ztrátu orientace,nedodržení výšky letu,navigační chybu apod. Posádka si snad ani neuvědomila že se řítí do záhuby.Letoun v plné rychlosti vlétl do lesa ,zde způsobil průsek dlouhý asi 200m,kde trosky letadla a lidských těl se nacházely po celé délce tohoto průseku.K místu neštěstí se brzy seběhlo značné množství lidí ze Strachoňovic, Vilímče,ale i vzdálenějšího okolí.

            Prostor havárie byl ihned ohraničen a střežen četnickými hlídkami z Nové Říše, i za pomocí občanů z Vilímče až do doby, než se na místo neštěstí dostavily německé jednotky z Německého Brodu ,které poté zahájily veškeré vyšetřovací práce.Všichni členové posádky  na místě zahynuly.

 

Posádku tvořily:

Obergefreiter Fritz Wilhelm,narozen 8.9.1919

Unteroffizier Alfred Kuhn,narozen 5.10.1918

Unteroffizier Karl Prescher,narozen 3.2.1912

Unteroffizier Kurt Rosenow,narozen 23.12.1911

 

 

Jejich posledního místem odpočinku je městský hřbitov v Jihlavě, oddělení válečných hrobů.

Drobnou zajímavostí je,že asi za 14-dní po této nehodě našel p.Tomáš Chalupa na poli asi 500m vzdáleném od místa nehody,vrtulový list.Toto bylo nahlášeno četníkům do Nové Říše a učiněn zápis. Vrtulový list byl ponechán v obci u starosty p.Ladislava Janka nějakou dobu než jej odvezly německé orgány.

dnešní stav  již tuto katastrofu vůbec nic nepřipomíná

 

 

zdroj:

Soka J.Hradec - Oú Dačice presidiální spisy 1940/951 karton 103

Soukromý archiv – Jan Vladař

Soukromý archiv – Jiří Šašek

Soukromý archiv - Miroslav Brychta