1931.19.2. Popelín

14.04.2012 23:50

Letecká nehoda Popelín 19.2.1931

 

 

Dne 19.2.1931 přistálo na poli nedaleko Popelína,u železničního náspu,holandské letadlo Fokker F-VIIb,výr.číslo 5236, imatrikulace PF-AFO ,pojmenované ,, Ooievaar  “(Čáp) nizozemských královských  aerolinií- KLM .Letoun přepravoval pouze poštu na trase Holandsko-Indonésie(cílová stanice Bandung),s nejbližším mezipřistáním ve Vídni (3) .

Stroj vedený kpt. Frijnsem byl pro velkou mlhu nucen přistát na zasněženém poli,velká vrstva sněhu nebo rozbředlý sníh zavinil to,že se letadlo na dojezdu obrátilo.Hrozivě vypadající nehoda dopadla poměrně dobře,posádka  skládající se z 3 členů: G.M.H. Frijns (kapitán), P. P. Both (2. pilot) a C.A. Bruynesteyn (palubní inženýr),vyvázla pouze s několika šrámy.

Pošta byla neprodleně za pomocí místních občanů a četníků dopravena na nádraží v Popelíně a vlakem putovala do Vídně(nejbližší možné letiště,které odbavovalo v zimě).Zde byla pošta naložena na další letadlo KLM  imatrikulace: PH-AEZ "Zwaluw" (Vlaštovka),posádka kpt. Ivan Smirnof , Hulseboss  a Westraet .Toto letadlo pokračovalo obvyklou trasou dále a přistálo v Bandungu, 7. března 1931.

            Hůře dopadl stroj PF-AFO,který  byl rozmontován ,a po částech pomocí saní a koní převážen z místa nouzového přistání blíže k civilizaci a pak v Praze v letecké  továrně AVIA opraven.Po opravě, toto letadlo zalétáva opět kpt.Smirnof a vrací se sním zpět do Nizozemska dne 14. května 1931.Kde bylo opět začleněno do normálního  provozu.

                                           Stěhování letadla po zasněženém poli

                                někdy bylo stěhování opravdu velmi obtížné….

 Další historie tohoto stroje je však tragická.Ještě v tomto roce je úplně zničeno 6.12.1931 v Bangkoku,Thajsko při další letecké havárii, kdy se uvedený letoun vracel z Indonésie do Holandska ,z celkem 7-člennné posádky (4posádka +3 pasažéři)  zachránil pouze radista.

tragická nehoda tohoto stroje 6.12.1931 Bangkok-Thajsko

   kpt. Frijns

 

zdroj:

www.goldenyears.ukf.net/reg_PH-.htm

www.aviacrash.nl/paginas/ooievaarpop.htm

www.aviacrash.nl/paginas/ooievaarbkk.htm

www.hdekker.info/index.html

                                                           soukromý archiv p. Karel Garhofer

                                                           časopis Filatelie 16/1989

 

GPS:

49°13'6.130"N, 15°11'10.147"E

 



3)    Trasa tzv zimní cesty: Norimberk, Vídeň, Budapešť a Bělehrad, Atény,Káhira, Bagdád atd. do Batávie.