1935.18.11. Svépravice u Pelhřimova

03.03.2013 22:42

V husté vánici a mlze v pondělí 18.listopadu 1935 kolem 3 hod.odpolední přistálo na českomoravské vrchovině nedaleko Pelhřimova sportovní letadlo s registrací OE-DVH,typového označení  Miles M.3B Falcon Six ,serial No.232

Majitel tohoto stroje byl  p. Adrianus van Hengel ,významný holandský bankéř,později  ředitel Oesterreichische Credit-Anstalt Wien.Ještě zajímavější byl ale pilot tohoto letadla;byl jim Godwin von Brumowski , jeden z nejlepších pilotů c.k. monarchie za 1.světové války. G.Brumowski byl nucen nouzově přistát s letounem na poli u obce Svépravice ,důvodem byla zvlášť silná námraza na letounu.Pilot přelétal s uvedeným sportovním letounem od výrobce z Anglie,přes letiště Praha-Kbely do Vídně k jeho novému majiteli.

bankéř Adrianus Van Hengel  pilot Godwin Brumowski

Ve Svépravicích si G.Brumowski si v klidu odpočinul a přespal v místním hostinci ,,U Dvořáků“,poté druhý den,po povinném přihlášení na četnické stanici v Pelhřimově,asi kolem 12.30 odstartoval na poslední etapu svého dlouhého přeletu.Samozřejmě, že tato událost vzbudila značný rozruch,jak místních obyvatel,tak tehdejšího tisku,přesto že při ní nedošlo k žádnému zranění. 

            Bohužel pro Van Hengela a Godwina Brumowského se stal osudný již další rok.Při společném přeletu z Vídně(letiště Aspern) přes Basilej(Švýcarsko) do Amsterdamu (letiště Schiphol),  dne 3.6.1936 došlo při přistávacím manévru k nehodě,kterou oba letci(pilotoval Van Hengel,pasažér G.Brumowski) zaplatily svými životy.

smrtelná nehoda Van Hengela a G.Brumowskeho ma letišti Shiphol

 

 

Zdroj:

kronika obce Svépravice

Soka Pelhřimov, pres.spisy 1935/1386/karton59

Soka Jihlava Jihlavské listy1935č48str6

mé díky patří též starostovi obce Svépravice p.Repáčovi

https://www.goldenyears.ukf.net/reg_OE-.htm

https://de.wikipedia.org/wiki/Godwin_Brumowski

https://www.hdekker.info/Nieuwe%20map/1936.htm#03.06.1936

commons.wikimedia.org/wiki/File:Miles_M.3D_Falcon_Six_G-ADTD_Yeadon_05.55.jpg