Godwin Brumowski

03.03.2013 22:02

Godwin Brumowski

 

* 26. 07. 1889, Wadowice, Polsko
+ 03. 06. 1936, Schiphol, Nizozemí, pohřben Vídeň Zentralfriedhof

Godwin Brumowski byl nejúspěšnějším letcem rakousko-uherského letectva s 35 přiznanými leteckými vítězstvími. Narodil se v polských Wadowicích ,stejně jako pozdější hlava katolické církve papež Jan Pavel II. Absolvoval vojenskou technickou akademii v Mödlingu  u Vídně, kterou v roce 1910 ukončil v hodnosti poručíka. Počátek světové války jej zastihuje ve funkci plukovního pobočníka u 6.delostřelecké divize v hodnosti nadporučíka. S jednotkou slouží až do července 1915 na ruské frontě. Za statečnost je vyznamenán bronzovou i stříbrnou vojenskou medailí za chrabrost.Roku 1915 byl jako dělostřelecký pozorovatel převelen k 1. Fliegerkompagnie (Flik) na letiště v Czernowitz (Ukrajina).Jeho velitelem je český pilot Otto Jindra.Zde se projeví jeho talent a brzy se stává jedním z nejlepších leteckých pozorovatelů na východní frontě. Legendárním se stává nálet, při kterém 12. dubna 1916 za pilotování Otty Jindry rozhánějí ruskou slavnostní přehlídku v Chotinu,která se koná za účasti samotného cara Mikuláše II. Při leteckém souboji sestřelují dva ze sedmi ruských Morane-Saulnierů, které je napadly. V červenci 1916 Brumowski dokončuje pilotní výcvik, obdrží titul Feldpilot a svůj odznak pilota. Protože má vrozenou vadu v pravém oku, nosí při všech příležitostech včetně létání monokl.Poté je převelen na italskou frontu k 12.Flik,kde bojuje ve společnosti legendárního pilota rakousko-uherské armády Gotfrieda Banfielda a ve spolupráci s ním sestřeluje italský bombardér Caproni Ca I. Dne 2. ledna 1917 Brumowski sestřeluje nedaleko jezera Doberdo další italský letoun dvoumístný Farman. Je to jeho páté vítězství, stává se leteckým esem.V březnu 1917 je přidělen na několik dní k německé stíhací letce na západní frontě kde se setkává s legendárním ,,rudým baronem - Manfredem von Richthofenem“.Toto setkání na něj udělá veliký dojem a po příkladu svého velkého vzoru si nechává nalakovat své letadlo rudým nátěrem vylepšený svým osobním symbolem: černý kruh s bílou lebkou.

V dubnu 1917 byl pověřen velením Flik 41J. V srpnu 1917 dosáhl Brumowski 12 potvrzených vítězství za 19 dní. Bylo to během jedenáctidenní bitvy o Isonzo (Soči), kdy nejvíce létal na stroji Hansa-Brandenburg D I s hvězdnými vzpěrami. Na Albartosu D III nezaznamenal žádná vítězství až do 19.8.1917. V únoru 1918 Brumowski jen stěží přežil zuřivý souboj s osmi nepřátelskými letadly a se svým hořícím strojem bezpečně přistál. Krátce nato, v červnu 1918, odjel na dovolenou. V říjnu 1918 byl Brumowski jmenován velitelem všech leteckých eskader rakousko-uherské armády v Isonzu. S pěti sestřelenými upoutanými balony se zařadil mezi  balónová esa.
            Přestože byl statečným a úspěšným pilotem, byl Brumowski složitou osobností. Několik letců, včetně jeho kolegy esa Julia Argiho(pocházejícího z Mariánských Lázní), se kvůli neshodám s ním, nechalo z jeho Fliku převelet. Když mu doporučili, aby se ucházel o Rytířský kříž, vojenský řád Marie Terezie, odpověděl: “Pokud jsem si toto vyznamenání zasloužil svou službou, měl by to být dostatečný důvod k tomu, aby mi jej vrchní velitel předal. Není mou povinností o něj žádat nebo prosit.“ Bylo to jedno z vyznamenání, jež Brumowski nikdy neobdržel.                                                                                                   

  Konec války a porážka Rakousko-Uherska znamená pro Brumowského velkou ránu - byl penzionován.Krátkou dobu hospodaří na statcích své první ženy v Transylvánii.Pokojný život zemědělce však neposkytuje bývalému válečnému pilotu žádné uspokojení,zvláště když nerozumí ani slovo maďarsky.Nešťastný a znuděný rutinním životem opuští svou ženu a dceru a vrácí se v roce 1930 do Vídně. Zde se znovu ožení a zakládá leteckou školu.Umírá jako instruktor se svým žákem Adrianusem van Hengelem 3.června 1936 na letišti Shiphol u Amsterodamu.Pochován je na centrálním hřbitově ve Vídni .Jeho životní osud asi nejlépe vystihuje citát jeho dcery: „Zemřel …. Mladý … pořád slyším, jak říkal: „nikdy nebudu starým idiotem.“ …. Opovrhoval slabostí, nedokonalostí, stupiditou… byl buďto velmi milován, nebo nenáviděn, někteří jej dokonce považovali za blázna…“

místo posledního odpočinku - Vídeň centrální hřbitov

 

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Godwin_von_Brumowski

https://en.wikipedia.org/wiki/Godwin_Brumowski

https://www.brno.korunaceska.cz/index.php/component/content/article/152-godwin-brumowski-napsal-libor-hellboy-muzik

https://www.doppeladler.com/kuk/brumowski.htm

airaces.narod.ru/ww1/austr_w/brumowski.htm