1944.6.5.Horní Dubenky-Chadimův mlýn

10.11.2012 22:53

    Dne 6.5.1944 proběhlo nouzové přistání německého cvičného letadla Focke-Wulf  FW-58C ,,Weihe“,výr.číslo 121 a s kódovým označením CC+AJ,příslušností k letecké škole FFS B33 Praha-Ruzyně.

K nouzovému přistání došlo na poli nedaleko Chadimova mlýna pravděpodobně  pro závadu na pravém motoru.Letadlo přistálo tzv.na břicho se zataženým podvozkem.Díky tomu došlo k poškození vrtulí a částečně i podvozku,posádka(tvořily jí 3 muži) vyvázla bez  zranění.

Na přídi letadla byl namalován emblém letecké školy (kráva,která má oči zavázáné červeným šátkem),a na směrovém kormidle neslo označení bílá 13.Tento typ letadel se používal pro výcvik posádky, pro let podle palubních přístrojů a výcvik v radionavigaci. 

            Letoun byl personálem letecké školy vyzdvižen,byl mu opraven podvozek,vyměněny vrtule  a provedena motorová zkouška.Poté se německá posádka s uvedeným strojem pokusila vzlétnout,ale vzhledem k bahnitému terénu (pomalému rozjezdu) stroj nemohl vzlétnout.

Opět dosedl na pole bez podvozku ,tzv ,,na břicho“.Letadlo pro rozsáhlejší poškození bylo posléze  rozmontováno a odvezeno.

 

nouzové přistání FW-58 na poli nedaleko Chadimova mlýna:

oprava uvedeného letounu:

stav po pokusu o vzlet:

část vrtulového listu z uvedeného letounu:

současný stav místa nouzového přistání:

 

 

zdroj:

 

Soukromý archiv - Ing.Šimek Pavel

Soukromý archiv - Ing.M.Ritter CSc.

Soukromý archiv - Miroslav Brychta

 

Můj vřelý dík dále patří:

p. Martinu Chadimovi -Chadimův mlýn

p.Lapešovi- starosta obce Horní Dubenky